 Szatkownice do trufli
Prawdziwym przysmakiem kuchni włoskiej są trufle, stosowane jako niezwykle aromatyczne przyprawy do wielu wykwintnych dań. Zwłaszcza trufle świeżo krojone wymagają jednak specyficznych urządzeń o niewielkich rozmiarach, jakimi są szatkownice do trufli. Wyposażone standardowo w ostry nóż i charakterystyczny, pionowo ustawiony regulator grubości krojenia, umożliwiają cienkie i precyzyjne dozowanie tego wyjątkowego przysmaku kulinarnego. Szatkownice do krojenia trufli, jakie oferuje Galeria Kuchenna, produkowane są właśnie w rejonie Piemontu, gdzie tradycja truflowa jest kultywowana od zawsze. Stąd też wyróżnia je specyficzna konstrukcja, kształt typowej mandoliny i oryginalne zamocowanie noża oraz umożliwiającego płynną regulację grubości krojenia pokrętła. Niedużej wielkości mandoliny do trufli dostępne są z różnymi wariantami ostrza, co dodatkowo umożliwia szatkowanie i krojenie także innych produktów spożywczych, takich jak czekolada, ser twardy i różne inne grzyby i warzywa. Włoska tradycja jest tu jednak kultywowana od lat i to ona określa dokładnie wygląd i funkcjonalność użytkową typowego szatkownika do trufli. Do tego wzorca nawiązuje wiele różnych produktów, oryginalna mandolina włoska ma jednak swoje sekrety.
|